De Gelderlander 03 oktober 2019

Studenten Aeres helpen mee insectenkweekmachine voor Barneveldse pluimveehouders ontwikkelen

Studenten Aeres helpen mee insectenkweekmachine voor Barneveldse pluimveehouders ontwikkelen

Bij Aeres MBO in Barneveld wordt een prototype van een insectenkweekmachine geplaatst. Studenten van de school helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van de machine.


De studenten doen dat in samenwerking met Jansen Poultry Equipment uit Barneveld. Dit bedrijf wil de insecten, larven en wormen gaan gebruiken als voer voor het pluimvee. Daardoor wordt het importeren van soja overbodig. Het bedrijf ontvangt hiervoor een subsidie van het O-gen Fonds, een fonds van de gebiedscoöperatie.

Circulaire landbouw
Met de innovatieve machine die Jansen Poultry Equipment wil ontwikkelen, kunnen pluimveehouders in de toekomst op het eigen bedrijf voer voor hun dieren kweken. Larven en wormen zijn erg eiwitrijk en daarmee een goed alternatief voor soja.

O-gen fondsmanager Rob van Arkel is enthousiast over het idee. ,,Als het daadwerkelijk lukt om een goed werkende insectenkweekmachine te ontwikkelen, dan levert dat veel voordelen op.” Dat begint al met afvalstoffen – de insecten eten groenafval – die worden omgezet naar eiwitten, oftewel circulaire landbouw. Daarmee wordt ook het importeren van een deel van de niet-duurzame soja overbodig.

Dierenwelzijn
Dat bespaart de pluimveehouder geld en het versterkt de economische positie van de pluimveehouders. Bovendien verwacht Jansen dat de opbrengst van de eieren met deze eiwitbron verbetert. Het scharrelen naar larven en wormen draagt ook bij aan het dierenwelzijn van de kippen.Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws