Conferentie 2014

Twee winnaars op inspirerende conferentie Voorop in de Vergroening

Fotografie: Mirjam Kuggeleijn (boven) en Masha Bakker van Live Magazines (hieronder)

De spanning was te snijden op het moment dat de jury de winnaar bekend maakte van de Prijsvraag Voorop in de Vergroening 2014. Wie ging er met de hoofdprijs van 5000 euro naar huis? De uitkomst was verassend. Deze keer vond de jury dat er twee kandidaten echt gelijkwaardig waren en heeft daarom twee winnaars aangewezen: De Groene Campus met ‘Code groen’ en Wellantcollege met ‘Koken met waste’. 

 ‘Voorop in de Vergroening is al lang niet meer alleen een project, het is een beweging geworden’. Zo opende de projectleiding en Ton Stierhout, de voorzitter van de stuurgroep de conferentie in Klarenbeek op 9 april. Ruim 200 mensen waren uit het hele land bijeen gekomen voor een mooie dag over duurzaamheid, vergroening en de nieuwe groene economie. Zij werden geïnspireerd door een aantal sprekers, maar ook door elkaar. Alle AOC’s en de Vereniging Buitengewoon Groen gaven in duo’s workshops over de ontwikkelingen op hun instelling.
 
 
Prijsvraag
Dat het groene onderwijs volop bezig is met vergroening, bleek wel uit het hoge aantal inzendingen voor de prijsvraag. De jury was aangenaam verrast door de kwaliteit en wees naast de genomineerden ook nog twee eervolle vermeldingen aan. De jury over de winnaars:
“De Groene Campus (Helicon) is een goed voorbeeld van systeemdenken en een sterk concept neerzetten.  Veel lof ook voor de hoge betrokkenheid van alle partijen en de participatie van gemeente en bedrijven. Mooie ontwerpen, vooral de relatie met biomimicry is erg goed gevonden.”
 
“Wellantcollege pakt een probleem van wereldorde aan. Maar juist door een heel simpele aanpak kan heel veel worden bereikt. Eenvoudig maar heel sterk en goed te adopteren door andere scholen. Bovendien draagt het heel goed bij aan bewustwording van leerlingen.”
 
Tweede plaats winnaar Groenhorst werd geprezen om de verbinding die met het project werd gelegd met volgende generaties. “Het is een gedegen onderwijsproject, goed voorbereid en er is veel aandacht besteed aan het zoeken en vinden van de juiste partners.”.
 
 
Op de conferentie is een digitaal Magazine (web-app) gemaakt, met veel foto’s, impressies en een verslag van alle sprekers.