Conferentie 2013

 
 
AOC Oost wint 10.000 euro met maatschappelijk verantwoorde guerrilla store
Voorjaarsconferentie Voorop in de Vergroening druk bezocht
 
De ontlading bij de mbo-studenten van Styling & Design van AOC Oost was groot toen zij gisteren als winnaar uit de bus kwamen van de Voorop in de Vergroening prijsvraag 2013. Hun guerrilla store in Enschede - in het teken van hergebruik – werd uitgeroepen tot het meest innovatieve vergroeningsproject. 
 
 
De prijsuitreiking was een hoogtepunt van de voorjaarsconferentie, die verder in het teken stond van geïnspireerd worden en elkaar inspireren. In de innovatieve nieuwbouw van CAH Vilentum in Dronten heette dagvoorzitter Medy van der Laan iedereen van harte welkom. Van der Laan is voorzitter van de AOC Raad. Samen met Aequor en het ministerie van EZ is de AOC Raad partner in Voorop in de Vergroening. Ook politiek Den Haag was - via een filmpje - betrokken bij de conferententie. Bekijk hier wat volgens enkele Tweede kamerleden de opdracht van groen onderwijs is.
 
Vanuit groen onderwijs woonden zo’n honderdvijftig bestuurders, schoolleiders, docenten en leerlingen de conferentie bij. De locatie voor de conferentie had niet beter gekund. Van der Laan omschreef CAH Vilentum als een parel van groen onderwijs. 
 
 
Kanteltijdperk
De aftrap van de conferentie werd verzorgd door prof. dr. ir. Jan Rotmans. In een inspirerend betoog schetste hij de contouren van het kanteltijdperk waarin Nederland zich bevindt. “Nederland staat aan de vooravond van een nieuwe, groene gouden eeuw – de samenleving 3.0 - die gekenmerkt zal worden door schoon, circulair en bio-based. Waarden die daarbij horen zijn kwaliteit, vertrouwen, aandacht, tijd, ruimte en keuzevrijheid.” Rotmans - hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam – haakte in op het collectieve unheimische gevoel dat in Nederland heerst, nu fossiele brandstoffen uitgeput raken en het vooralsnog ontbreekt aan een helder alternatief. De cumulatie van veranderingen levert onzekerheid en veel dynamiek op. Juist die dynamiek kan ons volgens Rotmans veel goeds brengen. “Grote transities kunnen tot inspirerende ontwikkelingen leiden. In toenemende mate zie je nu al dat groen een integraal onderdeel wordt van onze leef- en werkomgeving. Groen onderwijs kan de mogelijkheden bieden waardoor studenten op een innovatieve manier leren, werken en ondernemen. Leerpark Dordrecht is een mooi voorbeeld van zo’n living-lab”. 
 
 
Download de presentaie van Jan Rotmans
 
Inspirators
Naast Jan Rotmans waren er vijf andere inspirators uitgenodigd die een sessie hielden over hun kijk op duurzaamheid. Marketingspecialist Dennis Karpes sprak over de kansen van groene marketing. Max Hoefeijzers is onderwijsinnovator en grondlegger van het Leerpark in Dordrecht. Hij deelde zijn passie voor innovatie in combinatie met ondernemend groen opleiden. Mark van den Eijnden sprak over zijn ervaringen als duurzaam ondernemer in de Keten Duurzaam Varkensvlees. Wim van de Weg had een thuiswedstrijd. Als grondlegger van de innovatieve nieuwbouw van CAH Vilentum vertelde hij hoe zijn duurzame visie werkelijkheid werd. Liset Meddens plaatste vergroening in het jongerenperspectief. Tot maart 2013 was zij jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling bij de Verenigde Naties. Ook Jan Rotmans nam een inspiratiesessie voor zijn rekening waarin hij met verschillende onderwijsmensen in gesprek ging om groen onderwijs echt duurzaam te maken.
 
Vergroeningscarrousel
Na de inspiratiesessies was er een hapje en een drankje voor de bezoekers, die ondertussen een kijkje konden nemen bij de vergroeningscarrousel. Alle AOC´s die meededen aan de prijsvraag van Voorop in de Vergroening presenteerden hun project in een kraampje. Dat leverde interessante gesprekken en leuke situaties op.
 
 
Aansluitend leidde Medy van der Laan het vergroeningsdebat, waarbij de inspirators het gesprek met de zaal aangingen aan de hand van verschillende stellingen.
 
 
Spannende battle
Voorafgaand aan de prijsuitreiking was er een spannende battle waarbij de drie genomineerde AOC’s (AOC Terra, Wellantcollege en AOC Oost) hun duurzame vergroeningsproject presenteerden. Frederike Praasterink, voorzitter van de vakjury, vertelde dat de drie AOC’s geselecteerd waren uit de in totaal 35 inzendingen. Tijdens de presentatie gaf het ondernemende enthousiasme van de studenten van AOC Oost uiteindelijk de doorslag. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de vorm van hergebruik past helemaal in de doelstelling van Voorop in de Vergroening. Dit project draagt bij aan het duurzaamheidsbewustzijn van de toekomstige ondernemer. De hoofdprijs van tienduizend euro is dan ook dik verdiend”, aldus Praasterink. Bij hogeschool HAS Den Bosch is zij behalve lid van het college van bestuur ook lector duurzame wereldvoedselvoorziening.
 
 
Guerrilla store
Tijdens hun presentatie lieten verschillende studenten van AOC Oost zien hoe zij in het centrum van Enschede een leegstaand winkelpand omtoverden tot een POP-UP store (guerrilla store). In de winkel verkochten de studenten twee weken lang opgepimpte woonartikelen van de kringloopwinkel en Scandinavische woonaccessoires van web shops (Unico). Uit alles bleek dat de studenten zelf eigenaar zijn van het project. Martin Smink en Suzanne Polman waren super trots toen zij de cheque ter waarde van tienduizend euro in ontvangst namen. Bekijk hier een filmpje van het winnende project.
 
 
Ook Wellantcollege en AOC Terra vielen in de prijzen. Beide scholen gingen elk met 5.000 euro naar huis. Daarnaast deelde de jury een eervolle vermelding uit aan Edudelta College in Middelharnis (vmbo) voor het project Deltawind en aan het Nordwin College voor het Koersplan 2012-2017. Beide scholen ontvingen elk 500 euro.
 
 
 
Meer foto's van de conferentie bekijkt u hier.
 
Voor uitgebreidere informatie en een verslag van de inspiratiesessies kunt u klikken op de namen van de inspirators.
 
Integrale duurzame aanpak, hoe we onze scholen écht duurzaam maken.
Jan Rotmans (grondlegger ‘Urgenda’, gedreven wetenschapper en nummer 14 van de Duurzame Top 100) 
 
Groene marketing, hoe worden we door Voorop in de Vergroening nog aantrekkelijker voor onze klanten?
Dennis Karpes (marketingspecialist, ‘fulltime wereldverbeteraar’ en oprichter Dance4Life)
 
Innovatie en ondernemend groen opleiden, hoe geven we antwoord op de huidige maatschappelijke uitdagingen?
Max Hoefeijzers (oud bestuursvoorzitter ROC Da Vinci College, onderwijsinnovator en grondlegger Leerpark Dordrecht)
 
Groene economie, leren van en samenwerken met duurzame ondernemers.
Mark van den Eijnden ( gedreven ondernemer en een van de initiatiefnemers van de Keten Duurzaam Varkensvlees)
 
Duurzaam bouwen kan voor groen onderwijs.
Wim van de Weg (ex-directeur CAH Vilentum, visionair leider en grondlegger van  het duurzame gebouw van CAH Vilentum in Dronten) 
 
Vergroening in jongerenperspectief, hoe maak je jongeren meer bewust van deze thema’s en vooral enthousiast?
Liset Meddens (enthousiast en gedreven jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling bij de Verenigde Naties)