De genomineerden

Met 35 inzendingen is de prijsvraag van Voorop in de Vergroening 2013 een groot succes! Na grondige bestudering van alle inzendingen kwam de jury tot de volgende nominaties. 

AOC TERRA - MBO (GRONINGEN EN MEPPEL)
Duurzame Samenwerking in Groen SLIM Westerkwartier & regioleren.
Met dit project kiest AOC Terra voor een integrale aanpak die volgens de jury hoog scoort op ondernemerschap, duurzaamheid en samenwerking. AOC Terra wil in de regio en samen met de regio duurzaam bouwen aan een groene kennisinfrastructuur. Als AOC Terra wint, hebben de partners (ondernemers, gemeenten, SBB, IVN, waterschappen, provincie Groningen en Landschapsbeheer Groningen) toegezegd om het prijzengeld te verdubbelen.

AOC OOST - MBO (ENSCHEDE)
Van POP tot POP-UP
Om het duurzaamheidsbewustzijn van de toekomstige ondernemer te versterken, startte AOC Oost dit project voor studenten van de opleiding Design & Styling. De leerlingen kregen de opdracht om een POP-UP store (guerilla store) op te zetten in Enschede, waar ze onder meer opgepimpte woonartikelen van de kringloopwinkel verkochten. De jury is onder de indruk van dit maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

WELLANTCOLLEGE - VMBO (MONTFOORT)
Ecotap en watertap
Hip en innovatief. Zo typeert de jury de inzending van Wellantcollege in Montfoort (vmbo) die uitstekend past in het gedachtegoed van Voorop in de Vergroening. De Ecotap is een oplaadpunt (zonne-energie) voor elektrische fietsen. De mogelijkheid bestaat dat passanten het oplaadpunt ook kunnen gebruiken.
Met de watertap wil Wellantcollege stimuleren dat leerlingen op school meer water gaan drinken, om zo de afvalberg van frisdrankflesjes en -blikjes te verkleinen. Fris drinkwater is lekker en gezond. Met een watertap is een lekker glaasje water zo getapt. Dit project heeft ook een mooie internationale component. Bij plaatsing van een watertap wordt er ook elders in de wereld - waar schoon drinkwater niet vanzelfsprekend is - een watertap geïnstalleerd.

Tijdens de Voorjaarsconferentie van 24 april jl. kwam het project van AOC Oost als winnaar uit de bus. De school wint daarmee 10.000 euro. Wellantcollege en AOC Terra ontvingen elk 5.00 euro. Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!